Achtergrondinformatie radiozendamateurs
Radiozendamateurs in Nederland leggen met hun radiozenders contact met andere zendamateurs in Nederland, ergens anders op de wereld of zelfs in de ruimte. Hiervoor gebruiken ze apparatuur die ze zelf bouwen of kopen. Ook experimenteert een zendamateur met radiozendapparatuur en met antennes.
De zendamateur doet dit vanuit persoonlijke interesse voor radiocommunicatie en radiotechniek. Zulke experimenten stonden ruim 100 jaar geleden aan de basis van de ontwikkeling van radio- en telecommunicatie. Nederland heeft verschillende verenigingen voor radiozendamateurs, zoals VERON en VRZA. (Bron Agentschap Telecom)
Radiozendamateurs in Deltagebied
In het Deltagebied zijn ook radiozendamateurs actief, verspreid over de gehele provincie. Veel amateurs zijn aangesloten bij een van de afdelingen van VERON en/of VRZA of een radioclub.
PI4NZB VERON afdeling (A33) Noord- en Zuid-Beveland te Wilhelminadorp
PI4WAL VERON afdeling (A44) Walcheren te Middelburg
PI4ZVL VERON afdeling (A47) Zeeuws-Vlaanderen te Axel
PI4BOZ VERON afdeling (A51) Bergen op Zoom te Wouw (West-Brabant)
PI4VLI VERON afdeling (A55) Vlissingen te Biggekerke
PI4ZWN VRZA afdeling (A29) Zuid West Nederland te Vlissingen
PI4Z Radioclub de Bevelanden te Wilhelminadorp
Klik hier voor frequenties in de buurt.
Behalen van een zendvergunning
Als je radiozendamateur wilt worden, moet je eerst examen goed. Dit examen toetst of je genoeg weet over de (internationale) regels en hoe je de radiozendapparatuur op de juiste manier gebruikt. Je frequentiegebruik mag namelijk het radioverkeer van bijvoorbeeld de scheepvaart of de luchtvaart niet storen. Als je geslaagd bent, moet je je registreren bij Agentschap Telecom. Daarna mag je beginnen met uitzenden.
Klik hier voor meer informatie voor het behalen van een vergunning.
Klik hier voor het maandblad Deltaloep van de afdelingen 29, 44 en 55.
Klik hier voor de ronde bulletins van afdeling 51 (radioronde bulletins)