ProRail Incidentenbestrijding (ICB)

Tekst en foto: ProRail ICB

De Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail komt in actie bij incidenten op het spoor. De ICB’ers zorgen ervoor dat het spoor na een incident zo snel mogelijk wordt vrijgemaakt. ICB beschikt over speciaal uitgeruste voertuigen, waarmee zij op moeilijk bereikbare plekken op het spoor kunnen komen. Ook zijn ze getraind in de omgang met gevaarlijke stoffen.

Bij de afhandeling van incidenten werken de ICB’ers samen met andere partijen. Bijvoorbeeld met de vervoerder, die reizigers van een gestrande trein opvangt. Met de brandweer, als er brand is uitgebroken. Of met spooraannemers die eventuele schade aan het spoor moeten repareren.

Daarnaast neemt ICB maatregelen om de veiligheid van reizigers, treinpersoneel, omwonenden en hulpverleners te garanderen. Een groot aantal incidentenbestrijders is ook buitengewoon opsporingsambtenaar. Zij zijn bevoegd om actief op te treden tegen vandalen, koperdieven of spoorlopers.

Lees verder op de website van ProRail Incidentenbestrijding

Info namens Delta Scanner Zeeland

De alarmering en communicatie van ProRail ICB gaat via niet-openbare communicatienetwerken.

Voor het handboek Incidentmanagement Rail (versie 2021) klik hier

De ‘incidentbestrijders op het spoor’ hebben hun eigen Youtube kanaal, Twitter account en eigen Facebook- en Instragram pagina.

Via social media kun je hen volgen, zoals het kijken naar de tientallen video’s op Youtube, naar hun inzet tijdens verschillende calamiteiten op het spoor. Voorbeelden zijn o.a. aanrijdingen op het spoor, defecte treinen, technische storingen, evacueren van reizigers, bomen op het spoor, brandbestrijding, ontsporingen, aangereden personen en dieren etc.

Om te kijken naar het eigen Youtube kanaal klik hier

Om te kijken naar het Twitter account klik hier

Om te kijken naar de Facebook pagina klik hier

Om te kijken naar de Instragram pagina klik hier

Volg ICB Ploegleider Johan op Twitter hier

error: Content is protected !!