Ambulance Zeeland

Van SIGMA naar GGB, van CPA naar MKA

Jaren geleden verzorgde verschillende stichtingen het ambulancevervoer in Zeeland. Dit was verdeeld over Tholen, Schouwen-Duiveland, de Bevelanden, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. De spreiding van de ambulances was voorheen meer op het platteland terug te vinden. Zo stond de 702 in ‘s-Heerenhoek en de 706 in Kamperland. Op enig moment kwamen daar ook posten bij Rilland en Neeltje Jans bij.

Foto: Nederlands Ambulance Archief

Later kregen we in Zeeland drie SIGMA combinaties: Noord, midden en Zuid. Gelukkig zijn deze uiteindelijk weinig ingezet bij ongevallen en rampen. Via de Reddingkanalen kon met naar de SIGMA eenheden luisteren, in Zeeland met name bij de grotere evenementen zoals het Bevrijdingsfestival en Concert at Sea. Inmiddels zijn de SIGMA teams vervangen door GGB teams: Grootschalige Geneeskundige Bijstand.

Van 1750 Hz toon naar statussen

Via de GGD kanalen 01, 07 en 12 was de Centrale Post Ambulancevervoer te beluisteren. De 1750 Hz toon was de zgn. (algemene) spraakaanvraag naar de CPA toe. Later kregen de ambulances een 73xx roepnummer en kon men gaan statussen. Het 5e cijfer (achter het wagennummer) was de status waarbij bijvoorbeeld de 7 was bedoeld voor gespreksaanvraag naar de CPA.

Meer informatie

error: Content is protected !!