VFR en IFR

Visual Flight Rules

Visual Flight Rules of Zichtvliegvoorschriften, afgekort VFR, zijn de voorschriften voor het vliegen “op zicht”, in tegenstelling tot het vliegen met behulp van instrumenten, dat wordt geregeld door instrumentvliegvoorschriften (Instrument flight rules, afgekort IFR). Een bepalende factor voor het uitvoeren van een VFR-vlucht is dat de piloot voortdurend zowel horizontaal als verticaal voldoende zicht moet hebben. Hiervoor is noodzakelijk dat er VFR-condities zijn: weersomstandigheden die gelijk zijn of beter dan de minimumvereiste voor een vlucht onder zichtvliegvoorschriften.

Binnen de VFR vliegen voornamelijk particuliere en zakelijke vliegtuigen die op zicht vliegen. Er gelden vastgestelde minimale condities voor zicht.

Instrument Flight Rules

Instrument Flight Rules (afgekort IFR) of instrumentvliegvoorschriften zijn vliegvoorschriften voor luchtvaartnavigatie met behulp van instrumenten. Wanneer er geen VFR-condities zijn (weersomstandigheden met onder andere voldoende zicht, zoals vereist voor een vlucht onder Visual flight rules (zichtvliegvoorschriften, VFR)) en de piloot dus horizontaal en/of verticaal onvoldoende zicht heeft om zijn positie te kunnen bepalen, is het vliegen volgens IFR de enige mogelijkheid.

Onder IFR vallen alle burgerluchtvaartuigen die onder IFR bepalingen vliegen. Er wordt in principe gevlogen onder alle weersomstandigheden. IFR zijn strikt genomen zicht-onafhankelijk. De vliegers werken intensief samen met de verkeersleidingscentra. Zij dragen dan ook niet uitsluitend alleen de verantwoordelijkheid voor botsingen in de lucht. Dit in tegenstelling tot de VFR vluchten.

error: Content is protected !!