Live AIS

AIS (Automatic Identification System)

AIS (Automatic Identification System) werd enkele jaren geleden geïntroduceerd om de veiligheid op het water te vergroten. De AIS transponder biedt betrouwbare informatie over de positie en identiteit van schepen onderling en de omgeving. Inmiddels is dit automatische identificatiesysteem voor de scheepvaart onmisbaar geworden. Maar hoe werkt het eigenlijk en welke onderdelen heb je echt nodig?

Wat is AIS

AIS staat voor Automatic Identification System. Dit systeem zorgt ervoor dat automatisch belangrijke scheepsgegevens, zoals de positie, koers en snelheid, worden verzonden en ontvangen. Statische en dynamische scheepsinformatie wordt samengevoegd en door middel van een AIS transponder, ofwel AIS transceiver, uitgezonden. De VHF (Very High Frequency) zender in de transceiver zendt het signaal. De gegevens worden vervolgens ontvangen door AIS receivers en zichtbaar gemaakt. Het real-time beeld van de maritieme omgeving verhoogt de veiligheid op zee en binnenwater.

Hoe vaak de informatie wordt verstuurd en ontvangen is afhankelijk van de snelheid van je eigen schip. Dit kan variëren van enkele minuten tot enkele seconden. Het AIS systeem werkt volledig automatisch. De belangrijkste identificatiegegevens van je schip worden voor ingebruikname geprogrammeerd. Hierdoor is het mogelijk om van schepen in je omgeving het MMSI nummer (Maritime Mobile Service Identity), roepnaam, scheepsnaam, koers, snelheid en tijdstip van de informatie te ontvangen. Een gecertificeerde AIS ontvanger/AIS receiver decodeert deze signalen en toont ze op een beeld- of radarscherm.

error: Content is protected !!