Marifoon (weerbericht)

De Marifoonverwachting bestrijkt de kustwateren rond Nederland tot 30 nautische zeemijl uit de kust, plus de grotere binnenwateren. Dit gebied is verdeeld in de volgende gebieden: Vlissingen, Zierikzee, Hoek van Holland, IJmuiden, Texel, Harlingen, Rottum, Delfzijl, IJsselmeer en Markermeer (zie kaartje).

De Marifoonverwachting wordt 4 keer per dag uitgegeven en de verwachting bestrijkt een periode van 24 uur vanaf 00:00, 06:00, 12:00 en 18:00 UTC. Het bericht bevat wind waarschuwingen (≥6 Bft) en een verwachting van: synoptische situatie, gemiddelde windkracht en windrichting, windstoten (indien ≥ 10 knopen hoger dan de gemiddelde wind), weer en zicht voor de bovengenoemde districten.

Verklaring van de terminologie:

Synoptische situatie

De locatie en bewegingsrichting van de lage- en hogedrukgebieden en significante troggen en ruggen.

Windrichting

Geeft de windrichting aan waar de wind vandaan komt. Is aangegeven in kompasstreken. Een verandering in de windrichting wordt aangegeven als verwacht wordt dat de windrichting meer dan 45 graden verandert.

Cyclonaal en veranderlijk

Veranderlijke windrichting in respectievelijk een lage- en hogedrukgebied.

Ruimend

Draaiing van de windrichting met de klok mee.

Krimpend

Draaiing van de windrichting tegen de klok in.

Windkracht

De windkracht wordt gegeven in Beaufort. Het gaat hier om de uurgemiddelde wind. Het toenemen/afnemen van de wind wordt gemeld in de verwachting als verwacht wordt dat de windverandering meer dan 1 Bft is.

Windstoten

Wordt gemeld in de Marifoonverwachting als verwacht wordt dat de windstoten ≥ 10 knopen boven de uurgemiddelde wind uitkomen. Bijvoorbeeld als de gemiddelde wind 4-5 Bft (11-21 knopen) is, dan worden de windstoten gemeld in de Marifoon-verwachting als verwacht wordt dat ze ≥ 31 knopen zijn.

Weer

Zoals regen, motregen, hagel, sneeuw, natte sneeuw, onweer, onderkoelde (mot)regen en ijsaanzetting.

Zicht

Mist
Zicht minder dan 1000 meter.

Slecht
Zicht tussen 1 en 4 km en onder 1000 m in neerslag.

Matig
Zicht tussen 4 en 10 km.

Goed
Zicht meer dan 10 km.

Districten Marifoon
error: Content is protected !!