Nieuws

doorDelta Scanner Zeeland

Frequentielijst oktober online

De frequentielijst van oktober 2020 staat nu online met toevoegingen van o.a. kortgolf (HF) frequenties van radiozendamateurs in Europa.

Klik hier voor de frequentielijst pagina van Delta Scanner Zeeland.

doorDelta Scanner Zeeland

“Coronahelikopter” Lifeliner 5 gaat weer vliegen

Eén van de twee ambulancehelikopters, een grotere versie van de normale traumahelikopter, die normaal gesproken van en naar de Waddeneilanden vliegt voor het vervoer van patiënten gaat weer vliegen als Lifeliner 5 om Coronapatienten te verplaatsen.

Vanaf aanstaande maandag staat de helikopter (PH-HOW) weer op vliegbasis Volkel om vanaf daar dagelijks verplaatsingen van patiënten te doen. De verplaatsingen zijn nodig om de druk bij ziekenhuizen te verlagen en patiënten naar andere ziekenhuizen in het land te brengen.

Eerder dit jaar, tijdens de eerste piek, vlogen beide ambulancehelikopters Coronapatiënten van en naar ziekenhuizen in Nederland en Duitsland. Voorlopig zal de andere helikopter nog wel ingezet worden voor reguliere (spoed)transporten op de Waddeneilanden.

Meer informatie over de traumahelikopters

Lifeliners live volgen? Check lifeliners.nl

doorDelta Scanner Zeeland

Interactieve VFRchart viewer

Op 22 juli 2020 lanceerde Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) de interactieve VFRchart viewer van Nederland voor VFR-vliegers. De online kaart is een interactieve versie van de ICAO Aeronautical Chart Netherlands (schaal 1:500.000).

Anders dan op de papieren kaart of de pdf-versie, is het bij de interactieve kaart mogelijk kaartlagen aan en uit te zetten, in en uit te zoomen en data toe te voegen.

Informatieve luchtvaartkaarten (PDF) zijn op de website van Delta Scanner Zeeland te vinden via deze link.

Afdruk van LVNL VFRchart viewer
doorDelta Scanner Zeeland

Kijk mee met de Kustwacht

Vanuit de uitwijklocatie van het Kustwachtcentrum in Den Helder nam de Nederlandse Kustwacht zaterdag 5 september 2020 voor het eerst de kijker live mee achter de schermen bij de Kustwacht. Dit deden zij speciaal tijdens de online Wereldhavendagen.

Wat gebeurt er als er een noodmelding binnenkomt? Hoe worden zoekacties op het water gecoördineerd? Watch officer Hilde legt het achter de meldkamertafel uit.

Luchtwaarnemer Coen vertelt over de taken en inzet van het Kustwachtvliegtuig. Hoe zoek je bijvoorbeeld vanuit de lucht naar een persoon? 

Klik hier voor de reportage (1 uur) over de Nederlandse Kustwacht.

Klik hier voor meer info over de Nederlandse Kustwacht, capcodes en bijhorende frequenties.

Klik hier voor de Belgische Kustwacht.

Foto: Kustwacht Nederland
doorDelta Scanner Zeeland

Maritieme kaarten

Nautische kaarten op websites van havens en overheid geven een beeld van verschillende vaarwegen, kanalen, rivieren en havens.

Het maakt het luisteren naar de marifoonkanalen een stuk leuker wanneer je je ook een beeld kan schetsen van de omgeving zoals bijvoorbeeld de sectorgebieden in de haven van Rotterdam, de verschillende VTS gebieden van de Westerschelde, de kades en vaargebieden in havens etc.

Via deze link kom je op de pagina van Maritieme kaarten.

afbeelding: VTS-Scheldt
doorDelta Scanner Zeeland

Frequentielijst augustus 2020

De frequentielijst van augustus 2020 staat online. Nieuw zijn de gehoorde frequenties waarvan de gebruikers nog niet bekend zijn.

In de september editie komen de nieuwe UHF on-board frequenties van 12,5 kHz en 6,25 kHz raster, op de foto alvast een voorproefje!

Klik hier voor de Frequentielijst pagina van Delta Scanner Zeeland.

doorDelta Scanner Zeeland

Nieuw: scanners en receivers

Er zijn verschillende merken scanners in de handel, zoals Uniden Bearcat, Whistler, AOR, Icom en Alinco. De eenvoudige typen scanners kosten tussen de 75 en 200 euro. De uitgebreide scanners en ontvangers kosten tussen de 200 en 4500 euro! Voor ieder wat wils, net naar gelang de interesses.

Op onze nieuwe pagina ‘Scanners en receivers’ geven we een overzicht van enkele scanners die te koop zijn via verschillende Nederlandse webshops.

Klik hier voor het overzicht.

Whistler Scanner
doorDelta Scanner Zeeland

Nieuwe frequentielijst

De frequentielijst van juli 2020 staat online met een update van verschillende gebruikers in Zeeland, Vlaanderen, West-Brabant en Zuid-Holland.

De bezoekers van de website Delta Scanner Zeeland komen vooral uit het Zuid-westelijk Deltagebied wat ook de reden is dat de frequentielijst ook frequenties weergeeft van omliggende instanties.

Zo zijn frequenties van zendamateurs uitgebreid, zijn alle landelijk verhuur frequenties vermeld en zijn de eerste digitale (DMR) frequenties vermeld in de lijst. Dat is ook reden dat alle frequenties vanaf heden 5 digi’s achter de komma hebben.

Je vind de nieuwe frequentielijst hier.

Hoe het begon - Delta Scanner Zeeland
Scooper Mini Skycross Scanner. Foto via Kristalscanner.nl
doorDelta Scanner Zeeland

Achtergrond: Loodswezen

In deel 2 (achtergrond) kijken we mee met het Loodswezen. Zowel het Nederlands Loodswezen als het Vlaams Loodswezen werken nauw samen op de rede van Vlissingen.

Daarnaast zijn er o.a. loodsposten op de Wandelaar (boven Oostende), op de Steenbank (west van Schouwen-Duiveland) en voor de kust van Hoek van Holland evenals een loodsdienst in de havenmond van Rotterdam.

Via de rubriek Loodswezen op de website van Delta Scanner Zeeland meer informatie over de verschillende loodsdiensten.

Enkele frequenties van het Loodswezen

Marifoonkanaal 06 156.300 MHz Pilot Wandelaar
Marifoonkanaal 29 157.450 MHz Roeierswacht Vlissingen
Marifoonkanaal 40 158.000 MHz Uitkijk / rededienst Vlissingen
Marifoonkanaal 69 161.075 MHz Loodswezen Rijnmond
Marifoonkanaal 79 161.575 MHz Pilot Steenbank

Ik bouw pensioen op | Loodswezen Pensioenen
Nederlands Loodswezen


Vlaamse Overheid Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust ...
Vlaams LoodswezendoorDelta Scanner Zeeland

Juiste kanalen Reddingsbrigade

Verschillende Reddingsbrigades zijn weer aanwezig op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stranden. De meeste brigades maken nog steeds gebruik van analoge frequenties, zie onderstaande tabel.

164.9900 REDNED 1 Reddingsbrigade Banjaard, Vrouwenpolder
165.0100 REDNED 2 Reddingsbrigade Westenschouwen
165.1700 REDNED 3 Reddingsbrigade
164.9500 REDNED 4 Reddingsbrigade
164.5900 REDNED 5 Reddingsbrigade Vlissingen, Dishoek, Zoutelande
160.2900 REDNED 6 Reddingsbrigade

Soms kunnen brigades wisselen van kanaal. Mocht dit aan de hand zijn dan vernemen we dit graag voor ons overzicht.

Eventuele wijzigingen zijn welkom via de contactpagina.

Foto: Delta Scanner Zeeland
error: Content is protected !!