Nieuws

doorDelta Scanner Zeeland

Nieuwe frequentielijst

De frequentielijst van juli 2020 staat online met een update van verschillende gebruikers in Zeeland, Vlaanderen, West-Brabant en Zuid-Holland.

De bezoekers van de website Delta Scanner Zeeland komen vooral uit het Zuid-westelijk Deltagebied wat ook de reden is dat de frequentielijst ook frequenties weergeeft van omliggende instanties.

Zo zijn frequenties van zendamateurs uitgebreid, zijn alle landelijk verhuur frequenties vermeld en zijn de eerste digitale (DMR) frequenties vermeld in de lijst. Dat is ook reden dat alle frequenties vanaf heden 5 digi’s achter de komma hebben.

Je vind de nieuwe frequentielijst hier.

Hoe het begon - Delta Scanner Zeeland
Scooper Mini Skycross Scanner. Foto via Kristalscanner.nl
doorDelta Scanner Zeeland

Achtergrond: Loodswezen

In deel 2 (achtergrond) kijken we mee met het Loodswezen. Zowel het Nederlands Loodswezen als het Vlaams Loodswezen werken nauw samen op de rede van Vlissingen.

Daarnaast zijn er o.a. loodsposten op de Wandelaar (boven Oostende), op de Steenbank (west van Schouwen-Duiveland) en voor de kust van Hoek van Holland evenals een loodsdienst in de havenmond van Rotterdam.

Via de rubriek Loodswezen op de website van Delta Scanner Zeeland meer informatie over de verschillende loodsdiensten.

Enkele frequenties van het Loodswezen

Marifoonkanaal 06 156.300 MHz Pilot Wandelaar
Marifoonkanaal 29 157.450 MHz Roeierswacht Vlissingen
Marifoonkanaal 40 158.000 MHz Uitkijk / rededienst Vlissingen
Marifoonkanaal 69 161.075 MHz Loodswezen Rijnmond
Marifoonkanaal 79 161.575 MHz Pilot Steenbank

Ik bouw pensioen op | Loodswezen Pensioenen
Nederlands Loodswezen


Vlaamse Overheid Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust ...
Vlaams LoodswezendoorDelta Scanner Zeeland

Juiste kanalen Reddingsbrigade

Verschillende Reddingsbrigades zijn weer aanwezig op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stranden. De meeste brigades maken nog steeds gebruik van analoge frequenties, zie onderstaande tabel.

164.9900 REDNED 1 Reddingsbrigade Banjaard, Vrouwenpolder
165.0100 REDNED 2 Reddingsbrigade Westenschouwen
165.1700 REDNED 3 Reddingsbrigade
164.9500 REDNED 4 Reddingsbrigade
164.5900 REDNED 5 Reddingsbrigade Vlissingen, Dishoek, Zoutelande
160.2900 REDNED 6 Reddingsbrigade

Soms kunnen brigades wisselen van kanaal. Mocht dit aan de hand zijn dan vernemen we dit graag voor ons overzicht.

Eventuele wijzigingen zijn welkom via de contactpagina.

Foto: Delta Scanner Zeeland
doorDelta Scanner Zeeland

Wijzigingen zendamateurs

Enkele Zeeuwse repeaters hebben de afgelopen weken enkele wijzigingen ondergaan waardoor er meer te beluisteren is voor o.a. scannerluisteraars. Zo zijn twee digitale repeaters nu analoog te beluisteren. Een derde repeater ging van analoog naar DMR.

PI1ZLD is van DMR naar analoog gegaan. Te horen op 438.400 MHz vanuit Zierikzee. Dit signaal is te beluisteren in Noord- en midden Zeeland, in West-Brabant en de regio Rotterdam en Drechtsteden.

PI3VLI is zaterdag 23 mei van DMR naar analoog gegaan. Te horen op 145.6625 MHz vanuit Vlissingen. Dit signaal is te beluisteren in Zeeland en de Vlaamse kuststrook.

PI2VLI is zaterdag 23 mei in Vlissingen van analoog naar DMR gegaan. Digitale luisteraars gebruiken Colorcode 1 met tijdslot 1 en 2.

Kijk voor meer informatie over zendamateurs op onze website

Amateur Radio Repeaters » Electronics Notes
Animatie via Radio-Electronics.com
doorDelta Scanner Zeeland

Achtergrond: Vliegveld Midden-Zeeland

Delta Scanner Zeeland start deze maand met het delen van achtergrondinformatie over gebruikers van frequenties.

In deel 1 kijken we mee met het vliegveld nabij Arnemuiden, ook wel bekend als Vliegveld Midden-Zeeland (EHMZ). Informatie over dit vliegveld is te zien op de eigen website en via een bedrijfsfilm (youtube).

Website Vliegveld Midden-Zeeland via deze link

Vliegveld EHMZ (Arnemuiden) is te beluisteren op 119.250 MHz (AM).

Naderend- en vertrekkend vliegverkeer in de nabijheid van EHMZ is te beluisteren via Dutch Mil 132.3500 MHz. Vliegverkeer noordelijk van de Oosterschelde en Tholen is te beluisteren via Amsterdam Info 124.300 MHz.

Bekijk onze Luchtvaart pagina via deze link.

doorDelta Scanner Zeeland

Eén nautisch commando Kieldrecht- en Kallosluis

In het kader van de nieuwe structuur van Vessel Traffic werd er een proefperiode georganiseerd om de planning van de scheepvaart (binnenvaart & zeevaart) te organiseren vanuit het nautisch commando van Kieldrechtsluis, voor zowel Kallosluis als Kieldrechtsluis (haven Antwerpen).

De testperiode werd positief afgerond en deze nieuwe manier van werken wordt permanent ingevoerd.

Het complex Kieldrecht- en Kallosluis is bereikbaar via VHF 01.
VHF 28 Kallosluis wordt niet meer uitgeluisterd en zal een andere bestemming krijgen. Het werkkanaal voor de zeevaart op Kallo- en Kieldrechtsluis blijft VHF08.

Bron bovenstaand nieuwsartikel: Port of Antwerp (pdf)

Meer marifoonfrequenties van de haven van Antwerpen via deze link

doorDelta Scanner Zeeland

Marifoonkaart Zuid-Holland

Voor de scannerluisteraars in het noordelijk Deltagebied en/of Rijnmondgebied: In samenwerking met Rijkswaterstaat is er een nieuwe ‘Marifoonkaart voor communicatie op de rijksvaarwegen in de regio Zuid-Holland’ opgesteld door Varen doe je Samen.

De kaart geeft informatie over de VHF-blokgebieden in deze regio.
De kaart is via deze link te downloaden (pdf).

Een overzicht op onze website van alle maritieme frequenties van de regio Rijnmond zijn via deze link te bekijken.

Bron: Varen doe je Samen!
doorDelta Scanner Zeeland

Helispot.be voor helikopters

De situatie in de Nederlandse intensive care afdelingen heeft zich na een extreem drukke vorige week wat gestabiliseerd, aldus Helispot.be

Daardoor zijn er nu minder dringende transfers nodig tussen de verschillende ziekenhuizen. Zo kan de Airbus H-145 met call-sign PH-OOP sinds zaterdagavond weer aan de slag als Medic01 voor de Wadden in plaats van Lifeliner#6. De afgelopen zeven dagen is deze traumahelikopter dertien keer ingezet voor Intensive Care-vervoer tussen Nederlandse en soms ook Duitse ziekenhuizen

Airbus H145 met call-sign PH-HOW blijft voorlopig wel in dienst als Lifeliner#5 en wordt speciaal ingezet (met de specifieke uitrusting) om corona patiënten te transferen. Er werden bij corona transfers vooral Airbus H145 helikopters ingezet omdat deze meer plaats bieden voor de verzorging van de patiënten.

Bron: https://helispot.be/hs/page/detail.asp…

De website van Helispot is voor en door enthousiaste helikopter liefhebbers. Zij hopen zowel voor liefhebbers, student-piloten, PPL-ers en CPL-ers een bron van informatie te zijn en een plek op het WWW waar ze over hun hobby informatie kunnen uitwisselen.

De website van Helispot is intussen de referentie in de Benelux voor al wat helikopters aangaat. Zij staan open voor alle suggesties, informatie, links of andere wetenswaardigheden over helikopters. 

Note DSZ: Helikopters zijn boven zuid west Nederland o.a. te horen op 124.300 MHz Amsterdam Info, (noord van Oosterschelde en Tholen) en 132.350 MHz Dutch Mil, (Brabant en zuid van Oosterschelde en Tholen).

Meer info via https://deltascannerzeeland.nl/luchtvaart/deltagebied/

doorDelta Scanner Zeeland

Nu ook op Facebook

Delta Scanner Zeeland is vanaf vandaag ook op Facebook. Via dit medium zullen we regelmatig berichten posten over de scannerhobby met verwijzingen naar onze website. Via dit platform kunnen we ook eenvoudig communiceren met onze bezoekers.

doorDelta Scanner Zeeland

Life Liner 6 terug als Medic01

De Ambulancehelikopter kan weer ingezet worden voor het patiëntenvervoer van de Friese Waddeneilanden. Een kleine week nadat het Ministerie van VWS RAV Fryslân de opdracht gaf om de ambulancehelikopter ANWB MAA Medic01 beschikbaar te stellen aan het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) wordt de helikopter vanavond om 19.00 uur weer ingezet voor spoedvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden.

De afgelopen week is de Medic01 door het LCPS 13 keer ingezet voor IC-​vervoer tussen Nederlandse en soms ook Duitse ziekenhuizen. Nu de druk op de IC-​capaciteit afneemt, heeft het LCPS aangegeven dat de ambulancehelikopter weer ingezet kan worden in zijn oorspronkelijke functie: het vervoer van patiënten vanaf de Friese Waddeneilanden naar ziekenhuizen op de vaste wal. De dienstverlening wordt weer hervat vanaf de eigen standplaats: de luchtmachtbasis Leeuwarden.

Meerdere mogelijkheden vervoer naar vaste wal

Er zijn meerdere mogelijkheden voor vervoer vanaf het eiland naar de vaste wal. De ambulancehelikopter ANWB MAA Medic01 is beschikbaar voor spoedtransport. Daarnaast is er de KNRM en de speciale vervoerders voor (mogelijk) besmette coronapatiënten. De ambulanceteams nemen samen met de huisartsen op de Waddeneilanden en de Meldkamer Noord-​Nederland een besluit over de beste wijze van vervoer voor de patiënt.

Bron: Kijlstra

error: Content is protected !!