Scanners en receivers

Uniden Bearcat, Whistler, AOR, Icom, Alinco

Deze pagina geeft informatie over verschillende typen scanners en receivers die er zoal in de handel zijn om te kunnen luisteren naar frequenties. Zo zijn er scanners voor thuisgebruik, ook wel bekend als basisscanners.

Daarnaast zijn er portable scanners die je kan meenemen naar bijvoorbeeld een spottersplek bij een luchthaven. Receivers zijn vaak duurdere ontvangers die naast de meest doorgaande scannerfrequenties ook korte golf kunnen ontvangen.

Er zijn verschillende merken scanners in de handel, zoals Uniden Bearcat, Whistler, AOR, Icom en Alinco. De eenvoudige typen scanners kosten tussen de 75 en 200 euro. De uitgebreide scanners en ontvangers kosten tussen de 200 en 4500 euro! Voor ieder wat wils, net naar gelang de interesses.

Voor informatie over AOR ontvangers klik hier
Voor informatie over Whistler scanners klik hier
Voor informatie over ICOM ontvangers klik hier
Voor informatie over ALINCO ontvangers klik hier

Uniden Bearcat

De firma Uniden heeft voor zowel de Amerikaanse markt als voor de Europese markt verschillende scanners uitgebracht. Op hun website zijn enkele modellen te vinden, in onderstaand overzicht enkele UBC modellen die in verschillende winkels in Nederland en Vlaanderen te koop zijn.

UBC 69 XLT-2

Een portable FM scanner voor simpel gebruik, waarin de luisteraar 80 frequenties kan programmeren. Scheepvaart, particuliere diensten, zendamateurs en PMR kanalen kunnen hiermee worden beluisterd.

UNIDEN UBC 69 XLT-2 - Ceny i opinie - Ceneo.pl
UBC 69 XLT

UBC 75 XLT

Een portable AM/FM scanner met een frequentiebereik van 25 – 88 MHz, 108 – 174 MHz en 400 – 512 MHz. Hierin kunnen 300 frequenties worden gezet waarmee je o.a. luchtvaart, scheepvaart, particuliere diensten, zendamateurs en PMR kanalen mee kunt luisteren. Deze scanner is met de hand en de computer te programmeren.

UBC 75 XLT

UBC 125 XLT

De UBC 125 XLT is een populaire portable scanner bij gebruikers die luisteren naar o.a. de luchtvaart, dit vanwege de mogelijkheid om frequenties te gebruiken met een raster van 8,33 kHz.

Het frequentiebereik van deze scanner is 25-88 MHz, 108 -174 MHz, 225 – 512 MHz, 806 – 960 MHz. Een groot voordeel van deze scanner is de mogelijkheid om bij elke frequentie een naam toe te voegen, en het zoeken van frequenties waarbij tevens de CTCSS (toonsquelsch) wordt herkend.

Deze scanner (500 kanalen) is met hand en de computer te programmeren. 

UNIDEN-UBC125XLT-SCANNER
UBC 125 XLT

UBC 370 CLT

Opvolger van de UBC 360 CLT is de nieuwe (2020) UBC 370 CLT welke heel populair is bij mensen die naar kerkradio luisteren. Maar ook veel luchtvaart luisteraars maken gebruik van deze scanner. De nieuwste versie heeft nu ook een 8,33 kHz raster voor de nieuwe luchtvaartfrequenties.

Ruim 500 kanalen kunnen worden geprogrammeerd, ook kun je deze scanner mobiel gebruiken met enkele AA batterijen. Naast luchtvaart kun je ook scheepvaart, particuliere diensten, zendamateurs en de omroepband beluisteren.

Uniden UBC370CLT
UBC 370 CLT

UBCD 3600 XLT

De UBCD 36000 XLT is een scanner waarmee naast analoge communicatie ook (digitale) DMR en Nexedge kan worden meegeluisterd. Anders als de voorgaande scanners van Uniden Bearcat is deze scanner minder eenvoudig te programmeren omdat de opbouw van banken en frequenties anders is als de conventionale scanners van Uniden.

Deze scanner heeft verschillende scanfuncties waarbij naast gegevens als toonsquelsch ook de DMR gegevens zoals tijdslot , Color Code en Talk Group worden getoond. Ook de spraak kan worden opgenomen, dit op de inwendige microSD kaart. Zo kunnen gevonden frequenties worden teruggeluisterd. Tijdens het scannen kan tegelijkertijd Close Call worden toegepast. Het frequentiebereik van deze scanner is 25 – 512 MHz en 806 – 1300 MHz.

Uniden Bearcat UBCD3600XLT Scanner Analoog en Digitaal - INCLUSIEF ...
UBCD 3600 XLT

UBC SDS 100 E(DN)

Een digitale True I/Q trunking scanner. Dan is de UBC SDS 100 E(DN) scanner, de uitgebreidere versie van de UBCD 3600 XLT. Technische specificaties van deze scanner via deze link.

UBC SDS 100 E (DN)

UBC SDS 200 E

De UBC 200 E(DN) is de basisversie van de UBC 100 E(DN) waarmee analoge en digitale signalen kunnen worden binnengehaald. Technische specificaties van deze scanner via deze link.

Uniden Digital Scanners - BathurstScan
UBC SDS 200 E(DN)
error: Content is protected !!