Hoi! Welkom op deze pagina waar we je helpen om meer plezier te hebben met het scannerluisteren, zowel thuis als onderweg. We geven per alinea een korte uitleg over een bepaald onderwerp met de bijhorende linkjes zodat je snel opweg kan worden geholpen.
Heb je toch nog vragen ? Klik hier voor het contactformulier.
Welke scanner ?
De meest voorkomende (analoge) scanners zijn momenteel de portable scanner Uniden Bearcat UBC 125 XLT en het basismodel Uniden Bearcat UBC 370 CLT. Deze scanners zijn zowel met de hand als met de computer te programmeren; 500 frequenties over 10 verschillende banken. Aan elke frequentie kan een label worden gegeven zodat snel is te zien welke instantie hoorbaar is. Beide scanners hebben o.a. een 8,33 kHz raster (luchtvaart) maar óók 6,25 kHz die momenteel steeds vaker worden toegepast bij bedrijven.
Welke antenne ?
De portable scanner UBC 125 XLT en basismodel UBC 370 CLT hebben beiden een BNC aansluiting. De portable scanner heeft een rubber antenne, het basismodel een uitschuifbare telescoopantenne. Met een externe antenne kan meer worden ontvangen. Deze kan worden geplaatst onder het schuine dak (op zolder), buiten op de schoorsteen of in de tuin op een klein mastje en/of beugel. Breedband scanner antennes zijn o.a. bedoeld om een groot spectrum te kunnen ontvangen zoals bijvoorbeeld luchtvaart, scheepvaart, maar ook CB radio, kerkradio, PMR radio’s, zendamateurs etc.
Welke frequenties ?
Een handig én uitgebreid overzicht van frequenties om te beluisteren in Zuid West Nederland zijn o.a. te vinden op onze website, maar óók in de uitgebreide landelijke Frequentie database evenals het landelijk Scannerforum.
Meekijken met luchtvaart
Hoe leuk is het om naast het beluisteren van luchtvaartfrequenties ook mee te kijken met helikopters, verkeersvliegtuigen, sportvliegtuigen, zweefvliegtuigen en luchtballons. Dit kan o.a. met de website van ADS-B Exchange waarbij de kleuren de hoogte weergeeft. Meer hierover elders op onze website.
Meekijken met scheepvaart
Wereldwijd kunnen schepen worden gevolgd via verschillende AIS websites zoals leepboten, loodsboten, reddingboten, tankers, containerschepen, bootlieden, cruiseschepen, douane- en politievaartuigen en heel veel meer. Op onze website is een uitgebreide pagina hieraan gewijd.