Kijk mee met noodcommunicatie

Meekijken met noodcommunicatie, het kan aanstaande zaterdag 4 februari 2023 van 10.00 uur tot 17.00 uur tijdens de Open Dag van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Deze Open Dag is het zoals gebruikelijk gratis entree voor alle bezoekers.

Noodcommunicatie was er in 1953, zij het op een geheel primitieve manier, zoals bijvoorbeeld met een ad-hoc gemaakte flessenzender. Daarnaast waren ook veel zelfbouwzenders in de ether te horen. Dit alles door zendamateurs vanuit het rampgebied. Zij stonden in verbinding met andere zendamateurs in bijvoorbeeld Zuid-Holland en West-Brabant. Een deel van deze zenders zijn komende zaterdag te zien in het museum.

Maar ook anno 2023 is er nog steeds noodcommunicatie, nu meer gestructureerd en in samenspraak met de veiligheidsregio Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten. In Zeeland is er DRCO wat staat voor Delta Radio Communicatie Ondersteuning. Zij werken nauw samen met B-EARS in Vlaanderen evenals de landelijke organisatie DARES.

Zaterdag zullen zendamateurs als PA70ZRK demonstraties geven hoe toen in 1953 en hoe nu in 2023 noodcommunicatie wordt gedaan. Tevens is er te zien waarom nog steeds de seinsleutel ter hand wordt genomen om verre verbindingen te maken.

Beelden van een eerdere editie (2020) van de Open Dag mét zendamateurs zijn hier te zien.

Een uitgebreid programma van de Open Dag van zaterdag 4 februari is hier te zien.

error: Content is protected !!