Dash 8: nieuw Kustwacht vliegtuig

Foto van Harold Nieuwpoort

Na een jarenlange voorbereiding vol aanbestedingstrajecten en bouwprojecten is het zover: de Kustwacht heeft een nieuw en hypermodern vliegtuig. De Dash 8 vervangt de voormalige Dornier. “Dit nieuwe toestel is een vlucht in de toekomst.”

Grenstoezicht, smokkel, milieucriminaliteit: de Dash 8 is het toestel waarmee de Kustwacht de komende jaren haar taken in de lucht gaat uitvoeren. “Het toestel gaat zorgen voor een kantelpunt”, vertelt Jan Christiaanse. Hij is sinds 2020 plaatsvervangend Hoofd Operaties bij de Kustwacht – en al die tijd al druk bezig met de komst van het nieuwe toestel. “Het was onder meer mijn taak om de operationele eisen van de Kustwacht te vertalen naar de mogelijkheden van het vliegtuig. Intussen durf ik te zeggen dat onze wensen overtroffen zijn.”

Slimme sensoren helpen bij kustwachttaken

Jan heeft zelf nog niet meegevlogen met de Dash 8. “Maar dat gaat binnenkort vast wel gebeuren. Ik ben natuurlijk erg benieuwd om de verschillen met de Dornier met eigen ogen te zien. Op papier ken ik de verbeteringen wel.” Daarmee doelt Jan bijvoorbeeld op de slimme sensoren aan boord, die op tientallen mijlen het zeeoppervlak kunnen scannen. “Dat gaat ons een nauwkeurig inzicht geven in wat er op het water gebeurt, veel meer dan we nu hebben. En dát betekent dat we onze taken voortaan nog beter en efficiënter kunnen uitvoeren.”

Live beelden in Kustwachtcentrum

Er is ook een missiesysteem aan boord van de Dash 8 dat alle sensoren aan elkaar verbindt. Jan: “De operator in het vliegtuig ziet daardoor alle gegevens verzameld op twee grote schermen. De beelden kunnen we vervolgens live doorzetten naar het Kustwachtcentrum. Handig, bijvoorbeeld voor het terughalen en analyseren van beelden.” Zelfs terwijl het toestel op Schiphol aan de grond staat, kan Jan zien dat het systeem ‘verschrikkelijk goed’ werkt. Hij lacht: “Vanaf het platform voor de hangar pikt de ontvanger al signalen op van boten op de ringvaart buiten de luchthaven. Als ik dat vergelijk met de mogelijkheden van de Dornier… nee, dat is eigenlijk geen vergelijking.”

Bron tekst én meer beelden via Nederlandse Kustwacht

error: Content is protected !!