Flight Information Centre 124.300 MHz


Het vliegseizoen voor de recreatieve luchtvaart is weer begonnen! Op zomerse dagen is het druk en dat merkt het Flight Information Centre van LVNL ook. Het Flight Information Centre geeft recreatief vliegverkeer informatie over verkeer in de omgeving om zo een veilige vlucht mogelijk te maken. De informatie die op de radiofrequentie wordt gedeeld is belangrijk voor de piloten. Als er direct contact is tussen de piloot en het FIC kunnen luchtruimschendingen voorkomen worden en maken we samen het luchtruim veiliger. Zodra controllers van het FIC waarnemen dat een VFR (Visual Flight Rules) vliegtuig zonder toestemming gecontroleerd gebied in vliegt of in dreigt te vliegen, wordt ingegrepen als de vlieger de frequentie uitluistert. Hiermee wordt de kans op een voorval verkleind.  

Om iedereen te informeren over het uitluisteren is LVNL al eens eerder een campagne gestart waarin VFR-verkeer wordt opgeroepen om uit te luisteren op de frequentie. Dit wordt gecommuniceerd met posters op vliegclubs en vliegscholen, via de General Aviation magazines, en via social media.

Naast uitluisteren kunnen vliegers natuurlijk ook altijd oproepen bij FIC voor flight information en alerting service.

Voor het eerder gelanceerde product, de VFR-chart viewer, zijn enkele uitlegvideo’s gemaakt om de gebruikers wegwijs te maken met de viewer. In de video’s worden de meest gebruikte functies van de viewer behandeld. Klik hier voor de uitleg.

Bron: LVNL

Meeluisteren op de scanner in de Deltaregio

Luister voor Amsterdam Info (Tholen en noord van de Oosterschelde) op 124.300 MHz.

Luister voor Dutch Mill (Noord-Brabant en zuid van de Oosterschelde) op 132.3500 MHz.

Bron: DSZ

error: Content is protected !!