MUG-heli met pensioen, krijgt opvolging EC135

Bron: Helispot 20-12-2021

De huidige MUG helikopter van de Westvlaamse IMDH (Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening), de Airbus AS355F2 Ecureuil 2 met registratie OO-HSN, van Heli Service Belgium gaat met pensioen. Het toestel dateert uit 1989, was in Brugse dienst sinds 2009 en zal vanaf 25 december 2021 niet langer dienstdoen als MUG-heli.

Reeds in 2020 keek IMDH uit naar een andere oplossing voor haar helikopter en zocht het ook een exemplaar dat volledig voldeed aan de normen. De OO-HSN kreeg reeds enkele jaren vrijstelling voor bepaalde eisen maar dit alleen omdat er uitzicht was op een andere en conforme oplossing.

Deze oplossing is er na een prijsvraag gekomen. De Franse helikopteroperator SAF kon een volledig medisch uitgeruste Airbus EC 135 voorstellen, die net niet in het budget van de IMDH past. Dit toestel zal vanaf midden februari 2022 de rol van MUG-heli in West-en Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen overnemen.

Het Franse SAF is geen onbekende meer in België nadat het sinds 1 juli 2021 de Waalse MUG-heli van de CMH (CMH (Centre Médical Héliporté) uitvoert. Het verving daar de Oostende helikopteroperator NHV die deze dienst tussen 2003 en eind juni 2021 uitvoerde.

De Brugse MUG-heli zal door een aantal van dezelfde piloten als voorheen worden gevlogen. Chef piloot Lieven Van Belle en zijn ervaren piloten Danny Plaisier, Steven Vancoillie, Alexander Vermeire en Karel Kinable zullen ook de komende tijd zorgen voor de snelle en levensreddende interventies van de MUG-heli.

Afgelopen week ging de OO-HSN op afscheidstournee naar verschillende ziekenhuizen in West- en Oost-Vlaanderen. Zo vloog de OO-HSN onder andere naar het AZ Zeno in Knokke, naar het AZ Groeninge in Kortrijk, naar het ziekenhuis in Oostende en naar de Brugse brandweer.  

Het prijskaartje voor de operatie met de Airbus EC135 helikopter is wel behoorlijk duurder. De Brugse IMDH (Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening) zal voor deze helikopter meer dan €100.000 extra per jaar moeten ophoesten dan voor de huidige helikopter. En aangezien de werkingsmiddelen grotendeels gefinancierd worden met sponsorgeld van bedrijven, gemeenten en particulieren zullen extra sponsors moeten worden gezocht om het budget rond te krijgen. Een goed idee voor het jaareinde: je kunt de MUG-Heli steunen via deze link 

Je kunt de moeilijke geschiedenis van het tot stand komen van de dringende medische hulp in België eens nalezen: Lees Deel 1. Heli Samu en Deel 2. MUG Heli.  

Bron: Helispot, klik hier voor link

Note: Heli Brugge is vaak te horen op Brussel info; 126.900 MHz

error: Content is protected !!