Toch veiling commerciële FM-frequenties


De veiling van de commerciële FM-frequenties gaat definitief door. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in hoger beroep dat door Talpa Network, RadioCorp (100%NL / SLAM!) en BNR was aangespannen. De FM-frequenties moeten voor uiterlijk september 2023 geveild worden.

Daarmee lijkt het zeker dat Talpa minimaal één zenderpakket verliest. Per mediabedrijf kan er maximaal op drie landelijke commerciële FM-vergunningen geboden worden. Daarmee volgt het ministerie een advies van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op. En dat betekent dat Talpa Network, dat momenteel vier radiozenders met FM-frequenties heeft, er zeker één kwijtraakt.

Talpa Network ging afgelopen zomer samen met BNR, SLAM! en 100% NL in hoger beroep tegen het besluit van de rechter dat FM-vergunningen opnieuw moeten worden geveild. Die zaak was weer door KINK aangespannen, omdat het ministerie van Economische Zaken aanvankelijk de commerciële FM-vergunningen wilde verlengen.

“Wij zijn enorm blij met deze uitspraak voor de luisteraars van KINK”, aldus algemeen directeur Jan Hoogesteijn van KINK. “De noodverlenging van drie jaar was een ongekende en niet te verdedigen afscherming van de radiomarkt. KINK kijkt uit naar de herverdeling van FM-frequenties in 2023.” We gaan uit van een open en transparante veiling waarbij het geluid van KINK een eerlijke kans krijgt op distributie via FM, nog altijd goed voor twee derde van de landelijke beluistering.”

Reacties

Talpa is teleurgesteld over de uitspraak. “We hadden gerekend op een andere uitkomst”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. “We gaan ons nu volledig richten op de veiling die komen gaat en zien dat met vertrouwen tegemoet.” BNR hoopte ook op een andere uitkomst. Maar volgens hoofdredacteur Marc Adriani zit er niets anders op dan ‘weer naar voren te kijken’.

De procedure richting een veiling is inmiddels al gestart. Per 1 september 2023 moet de nieuwe verdeling een feit zijn.

Bron: RadioFreak.nl

error: Content is protected !!