Zendamateurs op Rescue Zeeland


Woensdag 9 augustus kunnen bezoekers van Rescue Zeeland net als op voorgaande edities opnieuw kennismaken met zendamateurs die zich inzetten t.b.v. noodcommunicatie voor veiligheidsregio Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten. Tevens geven zij een inkijk met welke apparatuur zij noodcommunicatie aanbieden.

Bekend zijn o.a. brandweer, politie en ambulances, de traumahelikopter maar ook de reddingsbrigade en KNRM, de douane en de marechaussee. Iets minder bekend zijn de dierenambulances, het Rode Kruis, de reddingshonden en het hoogtereddingsteam.

Vrijwel niet bekend is o.a. DRCO: Delta Radio Communicatie Ondersteuning. Deze groep mensen leveren noodcommunicatie t.b.v. de veiligheidsregio Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten.

Op de 13 Zeeuwse gemeentehuizen, op de meldkamer in Bergen op Zoom, op het Actiecentra in Middelburg (ROT) en op verschillende (belangrijke) Zeeuwse brandweerlocaties staan vaste antennes opgesteld t.b.v. noodcommunicatie in Zeeland waarmee zendamateurs na alarmering via P2000 snel contact kunnen leggen met andere locaties binnen- én buiten Zeeland waaronder de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Midden West-Brabant evenals de Vlaamse provincies West- en Oost-Vlaanderen.

De calamiteitencoördinator van het Operationeel Centrum in Bergen op Zoom (Meldkamer) kan na alarmering via P2000 contact leggen met de piketdienst van DRCO waarna via opschaling van desbetreffende groepen zendamateurs op korte termijn tijdelijke verbindingen worden gemaakt tussen verschillende vaste- en/of mobiele opstelpunten, dit na bijvoorbeeld uitval infrastructuur in de regio.

Bezoekers van Rescue Zeeland kunnen kennismaken met de werkwijze van DRCO, maar ook kennismaken met de daadwerkelijke radiohobby van zendamateurs waarvan er velen uit de CB wereld zijn gekomen, of via de scannerhobby uiteindelijk hun examen hebben gehaald voor hun vergunning.

Tegenwoordig kun je in Goes (CBR) je zendvergunning behalen na het afleggen van een theorie examen.

DRCO staat op de boulevard van 1200 uur tot 1800 uur.

Voor het DRCO artikel op de website van Rescue Zeeland klik hier

Tips:

Voor de website van DRCO klik hier

Voor de website van Rescue Zeeland klik hier

Voor info over lokale radioclubs klik hier (VRZA) en hier (VERON)

Informatie over het online leren voor een zendvergunning via de DLZA klik hier

Luisterdag 3 september 2023

Op zondag 3 september is voor de 2e keer de Luisterdag op Oranjeplaat waar leden van VRZA en VERON, CB’ers evenals scannerluisteraars én belangstellenden in de radiohobby samenkomen.

Op deze dag kun je experimenteren met luister- en zendaparatuur evenals antennes, kun je antennes testen op de juiste frequenties door gebruik van de aanwezige analysers en SWR meters maar kun je ook met al je vragen terecht als het gaat om scannerluisteren, kortegolf luisteren, vergelijken van antennes en heel veel meer.

Eind augustus volgt een uitgebreid artikel over de Luisterdag van zondag 3 september 2023.

error: Content is protected !!