Gestaakte loodsdienst


Donderdag 21 december staat bekend als de jaarlijkse kortste dag, maar in 2023 is er ook springtij en heel veel wind waardoor het water met hoogwater extreem hoger staat als normaal.

In verband met de hoge waterstand en de harde wind is donderdag eind van de middag de Oosterscheldekering afgesloten. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is eveneens dicht vanwege het hoge water in combinatie met storm Pia. Ook ander waterkeringen zijn vanwege het hoge water in combinatie met de storm dicht. Het gaat onder meer om de Hollandsche IJsselkering bij Capelle aan den IJssel en de Haringvlietsluizen in Zuid-Holland.

In het Deltagebied worden bruggen en sluizen niet bediend, maar zijn óók de loodsdiensten gestaakt. Dit betreffen de loodsdiensten in ‘de Noord’ (Steenbank) als ‘de West’ (Wandelaar). Hierdoor kan men vanwege de zeegang geen loodsen van/aan boord halen/brengen zodat bepaalde schepen LOA krijgen aangeboden (Loodsen op afstand).

De LOA-loods begeleid de schepen vanuit de verkeerscentrales Zeebrugge en Vlissingen:

Verkeerscentrale Zeebrugge
Marifoonkanaal 65 Radar Pilot Wandelaar
Marifoonkanaal 69 Radar Pilot Zeebrugge

Verkeerscentrale Vlissingen (SCC)
Marifoonkanaal 64 Radar Pilot Steenbank
Marifoonkanaal 14 Radar Pilot Vlissingen

Op de foto het Schelde Coördinatie Centrum in Vlissingen met bovenop twee lampen: één rode lamp = loodsdienst Steenbank gestaakt voor alle schepen; één groene lamp = loodsdienst Wandelaar gestaakt voor alle schepen

error: Content is protected !!