Verkeerspost Dordrecht op VHF 71


De Regionale Verkeerscentrale Dordrecht van Rijkswaterstaat is juni 2020 verhuisd van het Duivelseiland naar het Drechttunnelgebouw, vlakbij de Zwijndrechtse brug. In het oude bedieningsgebouw van de tunnel is voorjaar 2020 een gloednieuwe verkeerscentrale gebouwd. Van daaruit bedienen verkeersleiders 24/7 het scheepvaartverkeer op de drukste vaarroute van Europa. Jaarlijkse passeren ongeveer 150.000 schepen Dordrecht. 

Het zicht op de rivier is vanuit de nieuwe centrale nog beter, vertelt verkeersleider Rolph Herks. “Dat is fijn en zorgt ervoor dat je nog meer binding hebt met wat er op de rivier gebeurt. Maar in principe kunnen we ons werk ook vanuit een bunker doen. In de mist gaat het scheepvaartverkeer tenslotte ook door.” In de nieuwe verkeerscentrale zitten dag en nacht vier verkeersleiders die in shifts van acht uur werken. “Binnen die shifts wisselen we om de twee uur van werkplek”, vertelt Rolph, die één van de 26 verkeersleiders is die op deze verkeerscentrale werken.

Lees verder via de website van Dordt Centraal.

Klik hier voor een video van de oude- en huidige verkeerscentrale.

In zowel het Drechtstedengebied als in Noord-Zeeland en West-Brabant kan men op VHF 71 meeluisteren naar de Verkeerscentrale Dordrecht (ook wel Verkeerspost Dordrecht / Dordt genoemd).

Klik hier voor een kaart van de marifoonblokkanalen (pdf).

error: Content is protected !!